ΠΡΑΚΤΙΚΑ 3ης συνάντησης Ήλεκτρο Νέα συνάντηση Δευτέρα 2 Απριλίου Θεατράκι αστέγων στις 18.00

Στον πολύ φιλόξενο χώρο των αστέγων (ευχαριστούμε άλλη μία φορά) συναντηθήκαμε κοντά 40 άτομα και αποφασίσαμε τα παρακάτω.

(παραθέτουμε τα θέματα παρακάτω και με bold στο τέλος κάθε θέματος τις αποφάσεις.)

1. Καλύτερη εσωτερική οργάνωση της ομάδας.

Κάποια άτομα που μπορούν να εναλλάσσονται από συνάντηση σε συνάντηση χρειάζεται να αναλάβουν τα παρακάτω γιατί μέχρι τώρα το κόστος διαχείρισης της ομάδας πέφτει στις πλάτες πολύ λίγων ατόμων και δεν είναι συλλογικά σωστό να συνεχιστεί έτσι. Προωθούμε τη συλλογικότητα και την πολυσυμμετοχικότητα η οποια όμως πραγματώνεται με εθελοντική και υπεύθυνη συμμετοχή. Οι οργανωτικές ανάγκες είναι οι παρακάτω

α. Παρακολούθηση και διαχείριση του email της ομάδας. (προσφέρθηκαν Γιώργος και Βασίλης)
β. Προετοιμασία των πρακτικών της συνάντησης, καταγραφή και αποστολή σε όλους των τελικών πρακτικών της συνάντησης.

(προσφέρθηκε Βασίλης με επικουρική βοήθεια Στέλιου))
γ. Παρακολούθηση της λίστας με τους συμμετέχοντες. Πολλοί έχουν πρόβλημα να γραφτούν μόνοι τους και χρειάζεται να το κάνει κάποιος άλλος για αυτούς.

(προσφέρθηκαν Λένα και αναζητείται και κάποιος ακόμα)
δ. Παρακολούθηση της καταχώρησης των μονάδων ήλεκτρο. Αυτή τη στιγμή γίνεται αποκλειστικά από ένα άτομο και δεν είναι σωστό να συνεχιστεί έτσι.

(προσφέρθηκαν Κατερίνα, Λένα, Ευγενία Τζ., Στέλιος)
ε. Παρακολούθηση του πίνακα ανακοινώσεων στο Μπόμπιρα.

(προσφέρθηκε Λένα)

Οι παραπάνω είναι πάγιες ανάγκες του δικτύου και η πρόταση είναι να τις επιμεριζόμαστε απο κοινού με εναλλαγή ατόμων από συνάντηση σε συνάντηση.

2. Προτάσεις για την βελτίωση του δικτύου

α. Μεγαλώνουμε και το αρχείο με το τι προσφέρει το κάθε μέλος έτσι μακροσκελές που είναι κινδυνεύει να καταστεί μη λειτουργικό. Η πρόταση είναι να γίνει ένας κατάλογος προσφερόμενων και ζητούμενων υπηρεσιών με θεματικές ενότητες (Π.χ. υπηρεσίες και προιόντα δύο μεγάλες και υποενότητες όπως τροφή, επισκευές, ενναλακτικές θεραπείες κλπ) έτσι ώστε να είναι εύκολο για οποιονδήποτε με μία ματιά να βρίσκει αυτό που ζητάει. Στο Λασίθι έχουν φτιάξει κάτι παρόμοιο, δείτε παρακάτω.

http://kaereti.gr/

(κάτω δεξιά «κατεβάστε τον κατάλογο αγγελιών)

(προσφέρθηκαν Κατερίνα Μαζ., Νεφέλη)

β. Ηλεκτρονική αναβάθμιση του δικτύου

Η ιστορία έχει κολλήσει για τα καλά.
Χρειάζεται να ασχοληθούν 2 άτομα σοβαρά με αυτό για να μπορέσουμε κάποτε να φτάσουμε στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Μέχρι στιγμής την παλεύουμε με το χειροκίνητο αλλά αν δεν ασχοληθούν περισσότερα άτομα με την διαχείριση (δες προηγούμενο θέμα) και αυξηθούν οι συμμετέχοντες και οι συναλλαγές θα ξεπεράσουμε τα όρια μας.
Ο Νίκος «αγόρασε» την διεύθυνση http://www.ilektro.org για 25 ευρώ και πρέπει να του τα επιστρέψουμε (από 0,50 ο καθένας αν είμαστε 50 άτομα στη συνάντηση)

(χρειαζόμαστε 2 εξειδικευμένους πληροφορηκάριους για να ασχοληθούν. Δεν τους έχουμε και τους αναζητάμε.

Μαζεύτηκαν 20 ευρώ για την αγορά της διεύθυνσης. Παρακαλούμε όσοι δεν ήταν στη συνάντηση και δεν έδωσαν να το κάνουν στην επόμενη συνέλευση ή να αφήσουν από μισό ευρώ στο κουτί στον Μπόμπιρα για να συμπληρωθεί το ποσό των 25 ευρώ που έδωσε ο Νίκος)

γ. Για την καλύτερη κυκλοφορία της πληροφορίας για τα μέλη που ζητάνε κάτι και για τα μέλη που μπορούν να το προσφέρουν, για να διευκολύνουμε την επικοινωνία μεταξύ των μελών, τις ανταλλαγές αλλά και για να λάβει γνώση ένα ευρύτερο κοινό που δεν είναι μέλη στο δίκτυο τι περίπου κάνουμε είχαμε πει να αποφασίσουμε αν θέλουμε αυτό να γίνεται μέσω στήλης σε εφημερίδα, δελτίο τύπου ή κάποιο άλλο τρόπο. Η Βαγγελιώ είχε επιφορτιστεί να μαζέψει την πληροφορία.

(αποφασίσαμε ότι δεν εξυπηρετεί μία πραγματική μας ανάγκη αυτή την εποχή η δημοσίευση λίστας ζητούμενων και προσφερόμενων υπηρεσιών σε εφημερίδα αφού δεν υπάρχουν και τόσες πολλές. Εάν παραστεί ανάγκη προσφέρεται η Κωνσταντίνα να χειριστεί το θέμα με δελτία τύπου. Προς το παρών κάθε συνάντηση θα ανακοινώνεται σε έντυπο, ηλεκτρονικό και ραδιοφωνικό τύπο με δελτίο τύπου (Κωνσταντίνα). Ευχαριστούμε πάντως τις εφημερίδες για την προθυμία να μας φιλοξενήσουν στις στήλες τους.

3. Δραστηριότητα ομάδων εργασίας.

α. Δημήτρης Πρωτ. και Δημήτρης Μπουρν. έχουν αναλάβει να μας ενημερώσουν για ένα πλαίσιο με το οποίο θα μπορέσουμε να εντάξουμε μαγαζάτορες στο δίκτυο, να γίνονται ανταλλαγές σε προιόντα δηλαδή με μονάδες ήλεκτρο.

(το επανεξετάζουμε το θέμα για μία πιο μελετημένη προσέγγιση με συγκεκριμένα καταστήματα. Επαφές θα συνεχίσει να κάνει ο Καλλιοντζ.)

β. Αριστείδης Σγαντζ. ανέλαβε να έρθει σε επαφή με Λυκειάρχη για το ενδεχόμενο παραχώρησης στο δίκτυο της αυλής του σχολείου την ημέρα που θα αποφασίσουμε να διοργανώσουμε υπαίθριο παζάρι αποκλειστικά με τη χρήση ήλεκτρο και καθόλου ευρώ.

(ο Αριστείδης έχει εξασφαλίσει το χώρο του Κεντρικού Λυκείου, θετικές απαντήσεις έχουν δώσει διεύθυνση σχολείου, σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και εξουσιοδοτείτε να πάρει άδεια και από Δήμο).

(Συζητήσαμε αρκετά τον  χαρακτήρα του παζαριού και πιο συγκεκριμένα τον τρόπο που θα επιτρέψει να πάρουν μέρος άτομα που δεν συμμετέχουν στο δίκτυο Ήλεκτρο και δεν θα μπορούν να ανταλλάζουν με μονάδες ήλεκτρο. Αποκλείστηκε η οποιαδήποτε συναλλαγή με ευρώ και σκεφτόμασατε περαιτέρω τρόπους για να συμμετέχουν όλοι. Το παζάρι προσδιορίζεται κάπου μετά το Πάσχα, το αποφασίζουμε στην επόμενη συνέλευση. Ένας τρόπος που αναφέρθηκε είναι να το προαναγγείλουμε και να φέρνει και κόσμος εκτός δικτύου ήλεκτρο διάφορα «προιόντα» (βιβλία, μαρμελάδες, ψωμί, φαγητά, ρούχα, παιδικά παιχνίδια κ.α.) που να τα ανταλλάζει κατευθείαν με άλλα «προιόντα» ή να ισχύσει ένα σύστημα με χαρτάκια που έχουν ισχύ μόνο στο παζάρι. Δεν καταλήξαμε, είπαμε να το εξετάσουμε καλύτερα)

γ. ο Μάριος θα παρουσιάσει την εισήγηση του με θέμα  «Ομάδες και τρόποι λήψης απόφασης»
για την πληρέστερη πληροφόρηση σας και για να είναι πιο δημιουργική η συζήτηση ο μάριος προτείνει να ρίξετε μία ματιά στο συννημένο «σύγκρουση και συναίνεση».

Αναβλήθηκε λόγω έκτακτο κολλήματος του Μάριου, οπότε θα το κανει στην επόμενη συνάντηση 2/4.

4. Δικτύωση

α. ενημέρωση για την ίδρυση δικτύου στη Χίο.

(με μεγάλη συμμετοχή αποφάσισαν την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργία του δικτύου χωρίς χρήση κάποιου νομίσματος, όποιοδήποτε μέλος στο δίκτυο είναι διαθέσιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του όταν του ζητηθεί χωρίς άμεσα αντάλλαγματα. Καλή επιτυχία, παιδιά.)

β. Διερεύνηση δικτύωσης με «εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο Σπόρος» http://sporos.org/ και “Συν-Αλλοις” http://synallois.org/

5. Αποθεματικό Δικτύου.

Πλεονεκτήματα και χρήσεις του αποθεματικού.

(αποφασίστηκε να «παρακρατούνται» 10 μονάδες ανά εξάμηνο για κάθε μέλος χωρίς αυτό να επηρεάζει όμως το πιστωρικό του υπόλοιπο. Στην ουσία δηλαδή δημιουργούμε ένα καινούργιο λογαριασμό για τα έξοδα του δικτύου (π.χ. το κουτί στο Μπόμπιρα, διάφορες άλλες υπηρεσίες που θα χρειαστούν όπως η ηλεκτρονική αναβάθμιση των ανταλλαγών) που δεν εμπλέκει τα μέλη)

ότι άλλο θέμα θέλετε να προσθέσετε εσείς.

(προτάθηκε επίσης να συνεργαστούμε με υπόλοιπες ομάδες και να κατασκευάσουμε από κοινού ταμπλώ στε διάφορα σημεία της πολης, που να ενημερώνουμε για την δράση μας και παράλληλα να κάνουμε μία προσπάθεια για μία εφημερίδα τοίχου. Τα ταμπλώ προσφέρθηκε να κάνει μία απόπειρα να τα σχεδιάσει ο Γιώργος-Θρασύβουλος σε συνεργασία με Ματίνα. Τις επαφές με τις άλλες ομάδες, Άστεγοι, Εολίστας, ΦΟΜ κ.α. θα τις κάνει ο Χρήστος που είχε και την όλη ιδέα. Θα μας ενημερώσει στην επόμενη συνάντηση.)

(Εξετάστηκε η πρόταση εάν μπορούμε να κινήσουμε διαδικασία αντίστοιχη με το κίνημα της πατάτας στην Πιερία που εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα πλέον αλλα΄με τοπικά προιόντα, του νησιού. Πατάτες δεν υπάρχουν γιατί δεν έχουν απόθεμα οι ντόπιοι παραγωγοί, ρώτησαν σχετικά Αριστείδης και Μιχάλης. Ο Καλλοντζ. που πρότεινε τη δράση αναλαμβάνει να το διερευνήσει και να μας προτείνει ανάλογες δράσεις στην επόμενη συνάντηση).

Στο τέλος της συνάντησης έγιναν αρκετές εγγραφές νέων μελών (πάνω από 10 νέα μέλη).

Στ.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in συζήτηση για την δμιουργία δικτύου. Bookmark the permalink.

2 Responses to ΠΡΑΚΤΙΚΑ 3ης συνάντησης Ήλεκτρο Νέα συνάντηση Δευτέρα 2 Απριλίου Θεατράκι αστέγων στις 18.00

  1. Ο/Η Ευγενία Τζιάκα λέει:

    ΄Εγινε μια μικρή παρανόηση όσον αφορά στην εθελοντική συμμετοχή: προσφέρθηκα να βοηθήσω στην καταχώρηση των μονάδων ήλεκτρο. Μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω και στην παρακολούθηση του πίνακα ανακοινώσεων αλλά μένω μακρια από το Μπόμπιρα.
    Ευγενία

  2. Ο/Η skraou λέει:

    Στα πρακτικά αναφέρει ότι προσφέρθηκες για την καταχώρηση μονάδων ήλεκτρο και όχι για τον πίνακα ανακοινώσεων του μπόμπιρα. Γι αυτό προσφέρθηκε η Λένα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s