Ενημέρωση από συνάντηση δικτύων ανταλλαγών κ άλλων ομάδων στο 2ο φεστιβάλ αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας (11-12-13/10/2013 Ελληνικό).

Την Κυριακή 13/10, 3η ημέρα του 2ου Εναλλακτικού φεστιβάλ αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας, συναντηθήκαμε εκεί άτομα από τις ομάδες:
· Βότσαλο, http://votsalo.org/
· Στακραέλι http://www.stakraeli.gr/
· Βλαστός http://blastos.wordpress.com/
· Σπιθάρι http://www.spithari.org/about/
· Τράπεζα χρόνου Πλατείας Συντάγματος http://www.time-exchange.gr/
· Ήλεκτρο https://diktyolesvou.wordpress.com/
Αυθόρμητα, αφού τίποτα σχετικό δεν είχε οργανωθεί, θεωρήσαμε χρήσιμο να κάνουμε μια κουβέντα σχετικά μετη δικτύωση των ομάδων μας. Προσπαθήσαμε να ανιχνεύσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να δικτυωθούν και τελικά να συνεργαστούν όχι μόνο τα δίκτυα εναλλακτικής οικονομίας, αλλά και γενικότερα ομάδες από τα κάτω που έχουν ως αντικείμενο τον εναλλακτικό τρόπο ζωής και σκέψης και δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς.
Στη κουβέντα συμμετείχε μέλος της ομάδας Free and Real http://www.freeandreal.org/ .
Αρχικά, η κουβέντα κινήθηκε γύρω από τα δίκτυα ανταλλαγών, τις μονάδες, τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές και το πως αυτές θα μπορούσαν να ξεπεραστούν. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις και προβληματισμοί όπως: οι ισοτιμίες, οι διαφορές επί των αρχών κάθε δικτύου (π.χ. κάποια δίκτυα συνεργάζονται με επιχειρήσεις κάποια όχι) και τέλος η ανάγκη διατήρησης της αυτονομίας κάθε ομάδας.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στον τρόπο με τον οποίο τα δίκτυα ανταλλαγών, οι τράπεζες χρόνου αλλά και άλλες ομάδες θα μπορέσουν να μπουν σε μια ευρύτερη ανταλλακτική διαδικασία μεταξύ τους. Αναφέρθηκε ως πρόταση το κοινό νόμισμα αλλά απορρίφθηκε από τους περισσότερους που ήταν παρόντες με τη σκέψη ότι σαν διαδικασία μοιάζει με το συστημικό νόμισμα, ευνοεί τον συγκεντρωτισμό άρα μειώνει την αυτονομία των ομάδων κλπ. Έτσι, δεν βρίσκει τις περισσότερες ομάδες σύμφωνες. Επιπλέον χρειάζεται πολύς καιρός σωστής οργάνωσης και προετοιμασίας, ώστε να γίνει η μετατροπή των μονάδων, να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της απόστασης, των εξόδων μεταφοράς κλπ. Διαπιστώθηκε επίσης από κάποιους, ότι ενώ υιοθετούμε έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης, προσπαθούμε συχνά να λύσουμε το θέμα με όρους γραφειοκρατικούς και αγοράς, ίσως λόγω ότι, ζώντας και μεγαλώνοντας σε αυτό το φαντασιακό είναι τελικά δύσκολο να το συνειδητοποιήσουμε και να αποστασιοποιηθούμε από αυτό.
Ακόμα, εκφράστηκε ο προβληματισμός της διαφοράς δυναμικής μεταξύ των δικτύων και βέβαια, από τους περισσότερους, το θέμα της εισαγωγής τροφής στις ομάδες που τη χρειάζονται το οποίο είναι από τα πιο σημαντικά. Σχετικά με αυτό ειπώθηκε, όπως ήταν φυσικό, η διαφορά των δικτύων της επαρχίας (τα οποία έχουν άμεση πρόσβαση στην παραγωγή τροφής) και στα αστικά δίκτυα που παράγουν από λίγα έως καθόλου. Πάνω σε αυτό συμφωνήθηκε από πολλούς η ανάγκη, τα δίκτυα να βρουν τρόπους να γίνουν παραγωγικά, ώστε να μπορούν να αλληλοβοηθηθούν ουσιαστικά.
Όλοι συμφωνήσαμε ότι παρά τις διαφορές μεταξύ των ομάδων υπάρχει σίγουρα μια κοινή αξία για όλους μας που αποτελεί την ουσία των ομάδων μας και αυτό είναι η αλληλεγγύη!
Συμφωνήσαμε λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό για τις ομάδες να αλληλοβοηθιούνται και να συνεργάζονται διατηρώντας πάντα την αυτονομίας τους, ώστε να ενδυναμωθούν οι σχέσεις και να πάει αυτό που ξεκινήσαμε ένα βήμα πιο πέρα.
Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήσαμε να προτείνουμε στις συνελεύσεις μας ως πρώτο βήμα την καταγραφή αναγκών και των προσφορών κάθε ομάδας (π.χ. εργαλεία, μεταφορές, τρόφιμα κλπ.), ώστε να δημιουργηθεί μια χαλαρή δομή αλληλεγγύης, συνεργασίας και αλληλοβοήθειας. Οι ανταλλαγές δεν θα είναι απαραίτητο να είναι άμεσες (δηλαδή να ανταλλάσσουν δύο ομάδες αναγκαστικά μεταξύ τους), αλλά όποιος χρειάζεται να παίρνει κάτι από τις προσφορές που υπάρχουν και όποιου του περισσεύει να προσφέρει χωρίς την μεσολάβηση ανταλλακτικών μονάδων.
Τέλος, συμφωνήθηκε από όσους συμμετείχαν στη συζήτηση πως εάν δε συμφωνεί μια ολόκληρη συλλογικότητα θα μπορούσαν να συμμετέχουν μέλη των ομάδων ως ξεχωριστή ομάδα.
Ως προς το τεχνικό κομμάτι σκεφτήκαμε να προτείνουμε τη χρήση του φόρουμ επικοινωνίας δικτύων που έχει ήδη στηθεί από το ΤΕΜ Μαγνησίας και όπου θα δημιουργηθεί ένας χώρος καταγραφής αρχικά των αναγκών και προσφορών μας.
Σημαντικό είναι να συζητηθεί η πρόταση σε όλες τις ομάδες. Όσες ομάδες συμφωνήσουν μπορούν να κάνουν εγγραφή στο forum (τα στοιχεία θα σας σταλούν σύντομα με δεύτερο mail) και να ξεκινήσουμε εκεί την καταγραφή προσφορών-αναγκών καθώς και την ανταλλαγή απόψεων!
Κρίθηκε απαραίτητο να οργανωθεί μία συνάντηση ακόμα με όσες ομάδες ενδιαφέρονται ώστε να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Λόγω απόστασης προτάθηκε να γίνει διαδικτυακά, επομένως καλό είναι να προταθούν ημερομηνίες και τρόποι μέσω του forum.

Ενημέρωση – δίκτυο Βότσαλο
Advertisements
This entry was posted in Συναντήσεις. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s